Nominerede – PlantePriserne 2021
Årets nominerede bliver løbende afsløret både her og på vores sociale medier. Dommerne har længe holdt på de nominerede, men nu kan vi endelig begynde at løfte sløret for valgene i kategorierne.
Årets PlanteVækst Virksomhed
IKEA Danmark – for at tage kødet ud af kødbollen og dermed vise, at højtelskede, traditionelle retter sagtens kan laves af planter. IKEA markerer sig igen i år som en frontløber med en plantebaseret fars til folket.
Hanegal – for at være pionerer først på økologi og nu på det plantebaserede, og for at have en målsætning om at være 85% plantebaseret i 2030. Sammen med Mikuna har Hanegal skabt lækre pålægssalater, som vi i den grad har manglet.
Naturli’ – for at udvikle plantebaserede alternativer én klassiker ad gangen. Naturli’ holder ikke på ambitionerne, og igen i år er produktporteføljen blevet udvidet.
7-Eleven – for i høj grad at øge tilgængeligheden af plantebaserede måltider på farten, lige fra hotdogs og cookies til wraps og salater. 7-Eleven udskifter ingredienser i deres produkter, fra animalsk til plantebaseret, og det er en rigtig god strategi, som andre virksomheder bør være opmærksomme på.
Organic Plant Protein – for at bane vejen til omstillingen til grønne proteiner i Danmark. OPP skaber forbindelsen fra jord til bord og viser retningen mod et Danmark, hvor markerne er fyldt med mad til mennesker – økologisk, selvfølgelig.
Irma – for at turde give de plantebaserede fødevarer rigeligt med hyldeplads, så det plantebaserede bliver en helt naturlig del af hverdagen. Som det sidste led i kæden, er det supermarkedernes opgave at præsentere de gode produkter fra deres bedste side med variation og inspiration til kunderne. Det klarer Irma rigtig godt.
Årets PlanteOverraskelse:
Årets PlanteOverraskelse
Første glædelige overraskelse kom fra Arla, da de kom på banen med en plantemælk under navnet Jörd.
Den Grønne Slagter overraskede med et plantebaseret alternativ til bacon, røget over bøgeflis!
Barebells lancerede favoritterne blandt deres proteinbarer i veganske udgaver, bl.a. med smag af saltkaramel og nougat/hasselnød.
Premier Is opgraderede isbilen med deres bud på en cremet, vegansk flødeis – vaffelisen VegaNice.
Sidst men ikke mindst, en glædelig overraskelse til påske- eller julebordet – et tofu-baseret alternativ til den traditionelle karrysild, Vego Tofu i æble- og karrysauce, fra Fiskexporten.
Årets Plantevenlige Kok:
Neel Engholm er en sand ’first mover’ hvad angår plantebaseret gastronomi og har arbejdet som vegansk kok siden 2003. Hun nomineres til Årets PlantevenligeKok 2021 for sin madkunst, der viser hvor smukke og sunde plantebaserede måltider kan være.
René Redzepi – køkkenchef på en af verdens absolut bedste restauranter – behøver nærmest ingen introduktion. Han nomineres til Årets Plantevenlige Kok 2021 for at have løftet plantebaserede anretninger til nye gastronomiske højder og international anerkendelse.
Brett Lavender nomineres til Årets Plantevenlige Kok 2021 for sit virke på den 100% plantebaserede restaurant Ark, som har høstet store ros blandt anmelderne.
Midt i eventyret Tivoli ligger en mindst lige så eventyrlig restaurant ved navn Gemyse. Her hedder den gastronomiske chef Mette Dahlgaard, og hun nomineres til Årets Plantevenlige Kok 2021 for sin fantasifulde og legende tilgang til grøntsager.
Rasmus Kofoed nomineres til Årets Plantevenlige Kok 2021 for sin nyeste restaurant, Angelika, som udelukkende serverer veganske retter. Restauranten er opkaldt efter mesterkokkens vegetariske mor og er en hyldest til den plantediversitet, hun introducerede ham til i hans barndom.
Årets Plantevenlige Meningsdanner:
Søren Rasted for sit program ”DR2 dropper dyrekødet”, som nøgternt og fordomsfrit undersøgte, hvad det indebærer at kalde sig veganer.
Kira Eggers som på kyndig vis vejleder i vegansk vægttab, styrketræning og livsstilsomlægning.
Anders Morgenthaler som med varme og humor informerer om plantebaseret, klimakærlig kost.
Linse Kessler som elsker dyr mere end hun elsker grøntsager – og som dermed viser en vej til det plantebaserede, som mange nye veganere helt sikkert kan spejle sig i.
Isabel Christensen som med bogen Plantebaseret Familiemad har været med til at sætte flere plantebaserede måltider på middagsbordene rundt omkring i landet.
Årets Plantevenlige Politiker:
Kira Marie Peter-Hansen, SF, nomineres for sit arbejde i Europa-Parlamentet imod landbrugslobbyens krav på at have eneret på ord som burger og pølse.
Carl Valentin, SF, nomineres for sin pragmatiske tilgang og evne til at løfte den plantebaserede dagsorden fra niche til mainstream. Carl er ivrig fortaler for grøn mad og var bl.a. med til at løse kakaogate, da plantebaseret kakaodrik i et kort øjeblik kunne blive ramt af en kæmpeafgift.
Anders Kronborg, S, nomineres for at sætte fokus på planteproteiner og deres rolle i udviklingen af dansk landbrug. Anders har bl.a. været med os på virksomhedsbesøg hos Organic Plant Protein.
Hos Enhedslisten har Søren Egge Rasmussen arbejdet hårdt for at sikre, at offentlige køkkener modtager midler til mere økologi og efteruddannelse i plantebaseret madlavning – og så er han uddannet økologisk landmand!
I Kathrine Olldag har Radikale Venstre en stærk og engageret fødevareordfører, som blandt meget andet har været engageret i myndighedernes anbefalinger om plantebaseret kost til børn.
Året Plantevenlige Kantine/Catering:
Gennem KlimaUdfordringen har Able inspireret flere køkkener til at løfte det grønne niveau og nomineres derfor til Årets Plantevenlige Kantine/Catering 2021. Hos Able vil de gerne inspirere til bæredygtige madvaner. Derfor gør alle deres køkkener det muligt at vælge lokalt, økologisk og plantebaseret. Som Able siger: Forandring sker ikke fra dag til dag – men det sker fra måltid til måltid.
AB Catering har introduceret et CO2-ikon ud for alle deres varer i deres webshop, hvilket viser varens klimaaftryk. Det hjælper deres kunder med at træffe oplyste, grønne klimavalg og fremme grønne måltider. Derfor nomineres AB Catering til Årets Plantevenlige Catering 2021. Derudover har AB Catering lavet et gennemarbejdet inspirationskatalog, som kommer hele vejen rundt om det veldækkede, plantebaserede bord.
Når man er en stor spiller, har man mulighed for at tage et særligt ansvar på sig, og det er Compass Group et flot eksempel på – derfor nomineres de til Årets Plantevenlige Kantine/Catering 2021. Compass Group har deltaget i KlimaUdfordringen, hvor de bl.a. på Københavns Universitet skruede helt op for det grønne for de 40.000 studerende og 9.000 medarbejdere. Derudover er Compass Group særligt opmærksomme på at sætte ind mod madspild, og det kan PlanteVækst naturligvis kun bakke op om.
Gaia Madservice nomineres til Årets Plantevenlige Kantine/Catering 2021 for deres 100 % veganske måltidskasser, som er økologiske, sunde og lækre. Derudover skiller Gaia Madservice sig ud ved at levere fleksible måltidsløsninger. Det vil sige, at du selv sammensætter din måltidskasse af lige de måltider, du har lyst til den pågældende uge. Så er du altid sikret dine favoritter.
Simple Feast laver plantebaseret mad for dig tre gange om ugen. Det er tre gange om ugen, hvor det kun tager dig 15 minutter at gøre klar til servering. Det bliver næsten ikke lettere at få grønnere mad i dagligdagen, og Simple Feast nomineres derfor til Årets Plantevenlige Kantine/Catering 2021. Siden slutningen af 2017 har alle Simple Feast måltidskasser været uden kød.
Årets PlanteProdukt:
Du kan se og stemme på de nominerede til Årets PlanteProdukt her.
Årets PlanteIværksætter:
BANANA nomineres til Årets PlanteIværksætter 2021 for deres fløjlsbløde softice lavet på økologiske overskudsbananer. Et projekt, der både stopper madspild, laver et lækkert produkt og skaber en god forretning.
Hos Eat Grim får skæve og fravalgte grøntsager en chance til. Eat Grim er nomineret som Årets PlanteIværksætter 2021, fordi de sammensætter økologiske grøntsagskasser af afgrøder, som landmanden ikke kan afsætte til supermarkedet – til gavn for både landmanden og miljøet.
Planteslagterne, der blandt andet står bag den legendariske Dild-delle, gør ikke mine til at skrue ned for hverken ambitionerne eller innovationen, og derfor nomineres de til Årets PlanteIværksætter 2021.
Tofu er ofte en udskældt og misforstået fødevare, men kvalitetstofuen fra Lê Trang gør alle fordomme til skamme. Derfor er Lê Trang Tofu nomineret til Årets PlanteIværksætter 2021.
NuttyVegan har alt det, der kan få et veganer-hjerte til at banke ekstra hurtigt. Webshoppen tilbyder både produkter fra eget brand og udenlandske varer, som er nyheder i Danmark, og nomineres derfor til Årets PlanteIværksætter 2021.
Årets PlanteVenlige Forsker:
Armando Perez-Cueto forsker i plantebaseret forbrug, nudging og sund aldring, og så er han ansvarlig for kurset ”Innovation mod plantebaseret forbrug” på Københavns Universitets Institut for Fødevarevidenskab.
Tove Christensen arbejder på Københavns Universitets Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi, hvor hun blandt andet forsker i forbrugeres betalingsvillighed og økonomisk regulering af fødevareproducenters og forbrugeres adfærd.
Mickey Gjerris, som mange sikkert vil kende fra hans tid i Etisk Råd, underviser i bioetik på Københavns Universitets Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi. Her forsker han i de etiske aspekter af menneskets forhold til naturen og forskellige forståelser af “det gode liv”.
Professor Peter Sandøe arbejder bl.a. på Institut for Veterinær- og Husdyrvidenskab på Københavns Universitet. Her leder han sektionen for Forbrug, Bioetik og Regulering og forsker i etik i fødevareproduktion, markedsdreven dyrevelfærd og forbrugeres fødevarevalg.
Ekspertdommerne
Dommerne til PlantePriserne 2021 er Stig Ladefoged, Thomas Erex og Line Tscherning. Tilsammen repræsenterer de bred erfaring med plantebaseret mad, iværksætteri, sundhed, klima, etik, kampagnearbejde og kommunikation. Mød dommerne og læs mere om dem herunder.
Stig Ladefoged er nyudklækket sygeplejerske, sundhedsblogger, foredragsholder, forskningsnørd og plantebaseret ernæringsekspert samlet i én person. Under sin sygeplejeuddannelse gjorde han sig særligt bemærket ved at gå den innovative vej og stifte virksomheden “Den Plantebaserede Sygeplejerske”, hvorigennem han forsøger at inspirere danskerne til at spise mere plantebaseret for sundhedens skyld. Han er med virksomheden blevet honoreret med prisen som Årets Viborg Talent og Årets Veganske initiativ.
Line Tscherning er én af de tre kvinder bag Århus’ første veganske cafe Mikuna. Selvom selve cafeen er lukket for at give luft til andre plantebaserede projekter, eksisterer Mikuna stadig på de store danske festivaller, street food markeder og i kogebogen “FRI” som Line sammen med sine to partnere udgav i efteråret. Line arbejder freelance og løser alle typer opgaver som markedsføring, opskriftsudvikling, foredrag, cooking classes og rådgiver både større og mindre virksomheder der ønsker en grønnere fødevareprofil alt sammen udelukkende 100% plantebaseret.
Thomas Erex Eriksen er kampagnechef på PlanteVækst, kogebogsforfatter, medstifter af Danmarks Veganske Forening, Årets Veganer 2019 og grøn kok i Go’ Morgen Danmark. Thomas har siden 2011 været meget engageret i den plantebaserede bevægelse og er en af dem, som de fleste plantespisere ved hvem er. Han er glad for og god til at fortælle de gode historier om de mange fordele ved en plantebaseret kost og livsstil.