Vinderne af PlantePriserne 2022

Billeder af Peter Hawking, PlanteVækst

Vinderne af PlantePriserne 2022 er fundet! 

I hjertet af København afholdt PlanteVækst, i PRESSEN J/P Politikens hus, årets grønne prisuddelingshow, PlantePriserne. Midt i efterårets orange og gule farver, havde team PlanteVækst rullet den grønne løber ud, som førte til salen fyldt med grønne profiler, grønne ambitioner og en lækker grøn menu.

PlantePriserne 2022 var en festlig aften, der fejrede de som går forrest, med de rigtige skridt, i en målrettet plantebaseret retning.

Inden prisuddelingen kom i gang, havde vi først årets vært Thomas Erex på scenen, der med et stort smil på læben bød gæsterne velkommen. Herefter fik gæsterne et indblik i PlanteVækst arbejde. 

Troels Felding fra Remilk var den næste på scenen, som fangede gæsternes opmærksomhed, ved at drage dem med ind i Remilk-universet, hvor komælk laves uden køer!

Herefter gik ordet til fem danske politikere, som stillede op til paneldebat om grøn fødevareomstilling. Den skarpe journalist Mads Nyvold styrede debatten som moderator med spørgsmål indsendt af aftenens særligt inviterede deltagere.

Franciska Rosenkilde, Carl Valentin, Ida Auken, Linea Søgaard-Lidell og Martin Wood Pedersen diskuterede blandt andet emner som plantebaseret mad i offentlige køkkener, prioritering af forskning i plantebaserede fødevarer og konkurrencevilkår for plantebaserede versus animalske fødevareproducenter.

Undervejs fik deltagerne de første dele af en lækker plantebaseret menu serveret med nye produkter fra TEMPTY, fermenteret planteost fra FÆRM og rejer af tang fra cavi-art. Herefter gik selve prisuddelingen i gang med syv kategorier. Fra scenen blev navne på nominerede og deres vigtige arbejde delt med resten af salen.

De heldige vindere af PlantePriserne blev udnævnt, og dommerpanelets vinderbegrundelser blev delt med hele salen. De lød som følger:

Årets PlanteVækst Politiker er tydelig om sine visioner for positiv og styrket forandring af landbrugssektoren. Denne politiker vil at Danmark bliver et foregangsland på grønne fødevarer og insisterer på, at vi kan komme i front på at sælge gode planteprodukter på verdensmarkedet frem for at holde fast i status quo. Tidligere har Årets PlanteVækst Politiker vist, at det offentlige kan gå forrest med grøn mad til borgere og ansatte med Danmarks hidtil mest ambitiøse Mad- og Måltidsstrategi. Årets PlanteVækst Politiker er:
Franciska Rosenkilde.

Årets PlanteVækst Iværksætter har et kæmpe drive – og har noget at have det i. Med krav fra start om at udvikle kvalitetsprodukter, der er gode nok til at skulle blive det foretrukne valg – også over det animalske – fordi produkterne klæder kunders oplevelse så godt. Iværksætteren her er heller ikke bange for at udpege kritikpunkter, der står i vejen for grønt iværksætteri – og er dermed en kraft i at gøre plantebaseret iværksætteri lettere og mere retfærdigt for alle. Så skål i en verdensklasse cappuccino for Årets PlanteVækst Iværksætter.
Vinderen er Christian Christensens, Dryk. 

Årets PlanteVækst forsker er en grøn stemme, som både forsker, men også involverer sig aktivt i at få skub i den grønne omstilling og den plantebaserede sag. Han er ikke kun kritisk over for status quo, men bidrager med forslag, løsninger og projekter, der kan bringe den forandring og grønne fødevareomstilling som vi og vores klode har brug for.
Vinderen er Christian Bugge Henriksen.

Årets PlanteVækst Meningsdanner har virkelig gjort sig bemærket, hvad den plantebaserede sag angår. Personen er en meningsdanner som tropper op, når det gælder, hvad end det er i forbindelse med debatter på tv, sociale medier, i pressen, eller på konferencer med politikere og erhvervsfolk, så er personen klar til at fortælle om alle fordelene, der er ved den plantebaserede omstilling både for land, dyr og mennesker. Personen deltager også i PlantePriserne som vi netop har skabt for at bringe os sammen om en vigtig sag, og det samme formår Årets PlanteVækst meningsdanner.
Vinderen er Rune-Christoffer Dragsdahl.

Årets PlanteVækst Køkken har sat et projekt i søen som en brik i systemisk forandring mod at planter og planteproteiner på menuen bliver den nye norm. Man har forholdt sig lyttende og plantefokuset har fået lov at blomstre yderligere op gennem året. Man har sat sig ambitiøse målsætninger for, hvordan danskere i deres hverdag skal kunne inspireres til at vælge plantebaseret på en gennemtænkt måde. Til inspiration for andre køkkener, institutioner, kommuner og andre lande.
Vinderen er Kolding Kommune.

Årets PlanteVækst Virksomhed vil reelt ændre sit aftryk på verden og går rigtigt til opgaven. Sortimentet er blevet markant udvidet – og med høje krav til kvaliteten af smagsoplevelsen hos kunden. Det plantebaserede skal udgøre en stadig større del af det faste sortiment og kunderne tilskyndes til at vælge grønt – også med pris-incitamenter, der gør det plantebaserede både bedre og billigere. Dommerne ser hvordan målsætninger og en smart tilgang til praksis går hånd i hånd hos Årets PlanteVækst Virksomhed.
Vinderen er IKEA. 

Årets PlanteVækst Produkt går til et firma og produkt, der ikke blot har villet skabe et produkt til veganere, for at kunne sige, at så har man noget til veganerne. 

Årets PlanteVækst Produkt vinder har insisteret på at skabe et produkt, der kan stå for sig selv i sin egen ret og som kan spises af alle med stort velbehag. Produktet forbinder traditionel mad med at være nemt at have med på farten. Vinderen har insisteret på at en hovedingrediens skulle være af en vis kvalitet – og har derfor udviklet deres egen…. sauce. 
Vinderen er Q8’s Bearnaiseburger. 

Tak og bifald

Efter Prisuddelingen, lød der en kæmpe klapsalve til alle de nominerede, til hele team PlanteVækst og sponsorer og den festlige fejring fortsatte ellers hele aftenen.Mere fra aftenen, der gik…

Der blev taget billeder ved ankomst

Sine Felding & Troels Felding, Remilk
Peter Edwards Jørgensen, Solhjulet
Ulrich Kern-Hansen, Organic Plant Protein & Kristine Clement, Greenpeace
Freya Helmersen & Julie Bjerre Donatzsky-hansen, Plantebranchen
Line Elgård Nielsen & Jens Brink Larsen, Novozymes
Camilla Frederikke, influencer & Bille Bay, influencer

Salen var fyldt med fint pynt og glade gæster

Bordpynt med efterårstema var klar til at tage imod aftenens gæster

Smil, interviews og gode snakke

Franciska Rosenkilde
Franciska Rosenkilde
Ida Auken
Ida Auken
Thomas Erex & Niels Vogensen
Thomas Erex & Niels Vogensen
Armando Perez-Cueto
Armando Perez-Cueto
Carl Valentin
Carl Valentin
Linea Søgaad-Lidell
Linea Søgaad-Lidell
Franciska Rosenkilde & Ida Auken
Camilla Frederikke
Camilla Frederikke

På grønt gensyn

PlantePriserne 2022 var et brag af en fest  – PlanteVækst siger tak for nu, og på grønt gensyn!


PlanteVækst samler ikke kun ledende skikkelser indenfor plantebaserede fødevarer en enkelt gang om året. 

Ræk ud til os for at blive sat i forbindelse med de rette folk gennem hele værdikæden eller for at få del i vores ekspertise på et hvilket som helst tidspunkt i løbet af året.