Landbageriet – kvalitetsbagværk med omtanke

Hvor går man som københavner hen, når man vil finde en tebolle uden dyr? Landbageriet, selvfølgelig! Butikken på Frederiksborggade, tæt ved Nørreport Station og Torvehallerne, leverer plantebaseret bagværk. De har et stort udvalg af økologiske og glutenfri brød og kager. Her laver de faktisk kun én ting, der ikke er 100% plantebaseret.

Værdierne med fra starten

Jeg har snakket med Helle Jaspersen, der har været en del af Landbageriet siden 1999, året efter bageriet åbnede. Helle startede med at drive de dengang tre butikker. Siden da har hun været forpagter for hele foretagendet, men i disse tider fungerer hun som (blandt andet) produktudvikler, indkøber, planlægger og butikschef. Helle har drevet bageriet fra vegetarisk til stort set plantebaseret, og med et stort udvalg af glutenfri varer.

Ambitionerne er høje

Helle har en klar holdning til hvorfor den plantebaserede vej er den rigtige:

”Den konventionelle produktion af dyr i dag er i langt overvejende grad ikke forsvarlig i forhold til dyrenes tarv. De behandles som ting og ikke som levende følende væsener, der har brug for både fysisk og mental stimulering. Samtidig er produktionen meget klimabelastende.”

Landbageriet har altid været økologisk. Ideelt set, siger Helle, havde de langt flere biodynamiske produkter på hylderne; ”Det må jeg erfaringsmæssigt desværre indse, at kunderne ikke er villige til at betale for”.

Et bageri der står ved sig selv

Bageriets styrke er, at folk kan regne med at de her kan få veganske og glutenfrie varer af god kvalitet. Holdningerne kan mærkes. Så meget, siger Helle, at hun vurderer at over halvdelen af deres kunder er turister, der kommer specielt for at smage deres bagværk. Ligesom topsælgerne overordnet er de glutenfri varer. Især det grove kernebrød, kanel-rissnegle og knækbrød, alt sammen glutenfrit, er populære.

Skribentens egne favoritter

Hver gang jeg kommer forbi Landbageriet, skal jeg have en risbolle med oliven. Den perfekte blanding af blød sødme fra risen og det salte fra oliven kan jeg sjældent holde nallerne fra i længere tid end bare lige på vej ud af butikken. Hirsebollen, solbærsnitten, og det mørke glutenfri kernebrød er også topscorere.

Du finder Landbageriet i Frederiksborggade i København.

Om skribenten, Mette Kousholt: Jeg er komiker og kultursociolog. Det vil sige, at jeg prøver at finde ud af, hvordan livet og mennesker fungerer, og så gøre grin med det. Jeg skriver artikler for PlanteVækst, hvor jeg deler al den lækre mad, Danmark har at byde på.