Flødeboller med kikærtevand – plantebaseret iværksætteri

Æg ses i dag som en helt essentiel ingrediens i det søde køkken, når der skal laves kager, marengs og flødeboller. Det er den plantebaserede virksomhed Glean med Anja Bindesbøll i spidsen ved at lave godt og grundigt om på. Vi har mødt den unge iværksætter til et interview om livet som plantebaseret iværksætter.

Hej Anja. Tak, fordi du vil tale med os. Vil du ikke fortælle lidt om, hvem du og din virksomhed er?
Jo da! Jeg er 28 år og bor i Valby med min mand. Jeg har madbloggen veganja.dk (Insta: veganja_food), som jeg startede for 4 år siden. Det blev startskudet på min iværksætterejse med Glean. Det var nemlig gennem min passion for veganisme og opskriftudvikling, at jeg opdagede magien bag kikærtevand/aquafaba som en æggeerstatning. Jeg startede Glean IVS for 1.5 år med drømmen om at lave de første veganske flødeboller og skabe en æggeerstatning. I dag sælger jeg til private og laver catering, og arbejder på at komme ud i flere butikker. Jeg har også udvidet mit produktportfolio med chokolade fudges, kyskager, p-tærter, og udvikler på skumfiduser og fransk nougat. Jeg elsker bare aquafaba!  


Det lyder jo som at det går meget godt, men hvorfor starte en plantebaseret virksomhed? Er det ikke risikabelt og et meget lille marked?
Fordi det er der min passion ligger. Ligegyldig hvilken virksomhed du starter, er det risikabelt, så jeg synes ikke en plantebaseret virksomshed er mere risikabelt at starte end så meget andet. Jeg oplever en stor interesse og nysgerrighed på min start-up både fra forbrugerne og fødevarebranchen. Alle ved godt, at vi skal bevæge os mere over i de plantebaserede løsninger for klodens fremtid, så for mig handler det om at skabe mere information omkring alternativerne og gøre de grønne produkter tilgængelige for forbrugeren. 


Der er rigtig stor opmærksomhed på det bæredygtige, men det kan jo stadig være svært at komme igennem med bæredygtige initiativer. Hvad har været det sværeste ved at starte en plantebaseret virksomhed?
Det sværeste har været at indse at ting tager tid. Især når man kommer med et “nyt” produkt lavet på en ny ingrediens, så tager det både tid at udvikle, men også at skabe de relevante kontakter, der kan hjælpe dig videre. Vi er så heldige i Danmark, at der findes mange gode programmer og initiativer målrettet fødevare-start ups, så det gør det hele meget lettere. 

Dejligt! Du har jo også allerede fået opmærksomhed fra brancen. Vil du fortælle om nogle af dine største succesoplevelser?
En af de største er helt sikker, da jeg vandt Produktprisen 2019 med mine flødeboller på madfestivalen Sol Over Gudhjem. En anden succes var da vi modtog en bevilling fra Innovationfonden til at udvikle en æggeerstatning i samarbejde med DTU Food. Vi har den første prototype på det og det virker rigtig godt! Ja, og så får vi bare rigtig god respons på produkterne. Flødebollerne og chokolade fudge er favoritterne.

Har I nogle investorer eller samarbejdspartnere? Hvordan hjælper I hinanden?
Jeg har to mentorer, som jeg har fået tildelt gennem programmet Growing Food, som hjælper fødevare-start ups. 

Hvilket råd vil du give til andre, der vil starte en plantebaseret virksomhed?
Bare kast dig ud i det – du har intet at miste, kun noget at vinde!

Glean crowdfunder lige nu i samarbejde med Coop Crowdfunding. Du kan støtte Glean og få søde lækkerier som tak her.

Om skribenten, Thomas Eriksen: "Hvis du byder på vegansk lasagne, skal jeg nok være der. Jeg elsker mad, blogger om det, skriver kogebøger og arbejder for at fremme plantebaseret mad. Sammen kan vi skabe lige præcis den fremtid, vi ønsker at se, så lad os snakke om, hvor vi skal hen."