Bæredygtig ost med kikærtevand

Er man bekendt med kikærter på dåse, har man sikkert drænet litervis af kikærtevand ud i vasken. Denne væske, som også går under navnet aquafaba, har vist sig at være nyttig i fremstillingen af et nyt vegansk produkt.

Cheese It Yourself er navnet på en startup-virksomhed, som med deres gør-det-selv-produkt, gør det nemt for forbrugeren at fremstille sine egne plantebaseret oste.

Produktet er et plantebaseret ostepulver, som forbrugeren selv blander med netop kikærtevand for at fremstille vegansk skiveskåret ost. Derudover er det muligt at tilsætte smag, så man kan fremstille sine egne unikke oste.

Carmen Masiá, som er en af de fire fødevareteknologer bag startup-virksomheden, siger: ”Efter flere undersøgelser og litteratursøgning, opdagede vi at plantebaseret oste er en mangelvare på det veganske marked. Vi ville lave et produkt som smager godt, er næringsrigt og kan købes til en overkommelig pris.”

Carmen fortæller også at bæredygtighed og reducering af madspild, har været helt væsentlige faktorer for udvikling af produktet. Deres produktion har et klimaaftryk, som er 60 % lavere end ved den almene osteproduktion. Derudover er deres produkt indpakket i økologiske papirsposer, og er dermed plastfrit.

De fire fødevareteknologer har allerede haft flere succeser med deres produkt. F.eks. vandt de GreenTech-kategorien ved den danske konkurrence for startups, Venture Cup, samt 2. pladsen ved den internationale innovations- og fødevarekonkurrence, Ecotrophelia.

Teamet bag Cheese It Yourself håber, at deres produkt vil være tilgængeligt på markedet inden udgangen af dette år.

Hvis man selv går med tanken om at starte en virksomhed eller en produktion op, har Carmen følgende råd: ”Når man opbygger en virksomhed, vil man møde mange udfordringer og man vil være nødt til at gå på kompromis med nogle ting. Kend derfor altid formålet med dit projekt, og forbliv loyal til dette formål.”

Læs også vores artikel om flødeboller med kikærtevand.

Om skribenten, Amanda Hansen: "Jeg studerer biologi og bioteknologi, så det afslører nok, at jeg er meget interesseret i natur og dyr. Hos PlanteVækst skriver jeg artikler om spændende nyheder."